Guirassy Mansaré


Guirassy Mansaré kuuluu maineikkaaseen Mansarén huilistisukuun, jossa malinké-huilun soitto kulkee verenperintönä. Guirassyn isoisä Mamady Mansaré (jr.) oli 1940-luvun lopulla perustetun Guinean kansallisbaletin ensimmäinen huilisti ja siitä eteenpäin vain hänen jälkeläisillään on ollut oikeus baletin ainoaan huilistin paikkaan. Sekä Guirassyn isä että isoisä ovat kiertäneet maailmaa sekä kansallisbaletin että guinealaisen jazz-muusikon Momo Wandel Soumah’n kokoonpanon kanssa.

Guirassyn perhe ja suku on lähtöisin Kissidougousta, Metsä-Guinean alueelta, jossa suurin osa suvusta asuu edelleen. Suku kuuluu lélé-kansaan, joka on yksi Kissidougoun alueen malinké-kansoista. Guirassy itse on asunut koko elämänsä pääkaupungissa Conakryssa, jossa hän ylioppilastutkinnon suoritettuaan opiskeli yliopistossa (L’université Général Lansana Conté de Sonfoniya-Conakry) oikeustieteen kandidaatiksi.

Suomeen Guirassy muutti kesällä 2013. Suomessa hän on toistaiseksi ainoa malinké-huiluperinteen asiantuntija niin soiton kuin huilujen valmistamisenkin suhteen. Guirassy on esiintynyt mm. Dounya Fanyi Fan Companyn riveissä sekä Sibiry Conate Companyn kokoillan teoksessa La Reve – Unelma.

Lisätietoja Guirassyn huilutunneista täältä.